Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Op zoek naar Doetje Dezentjé

Hans Vervoort

prijs: € 17.99

208 pagina's, Paperback

ISBN: 9789054293828


Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

Op zoek naar Doetje Dezentjé is het spannende verhaal over een zoektocht naar het liefdeskind dat de Nederlandse soldaat Wim (Bill) Brandel in Nederlands-Indië verwekte bij een Indisch meisje, Doetje Dezentjé. Toen hij gewond raakte en teruggezonden werd naar Nederland, verloor hij het contact met Doetje, emigreerde naar de VS en werd daar een rijk man. Als hij in 2014 overlijdt - weduwnaar van twee volwassen kinderen - staat in zijn testament dat hij het kind van Doetje een derde nalaat van zijn erfenis van 360 miljoen dollar. De firma my-last-wish.org die tegen betaling de laatste wensen van overledenen vervult, krijgt van hem opdracht om op zoek te gaan naar Doetje en haar kind. Dat wordt de taak van Matt Fairfield die eigenlijk Mathijs Vervoort heet en een Hollands-Indische achtergrond heeft. Dankzij chicanes van de familie-advocaat van de Brandels heeft Matt maar acht dagen de tijd om de erfgename te vinden. Om dat te voorkomen wordt hij achtervolgd door huurmoordenaars, die betaald worden door de twee legale kinderen van Bill. Zal het hem lukken? Tijdens de zoektocht die Matt naar Indonesië en Nederland voert, wordt hij ook nog geconfronteerd met zijn eigen onverwerkte Indische verleden en dat van zijn vader. Hans Vervoort (Magelang, 1939) schreef verhalenbundels (o.a. Heden mosselen, morgen gij) romans (o.a. Het Bedrijf), reisboeken (o.a. Retourtje Tropen) en een jeugdboek verschenen bij uitgeverij Conserve (Weg uit Indië). Over zijn werk schreef Kees Fens in de Volkskrant: 'Vervoort schrijft realistisch proza, overigens van een heel verfijnde en zuinige soort. (...) Hij kan als weinig Nederlanders een dialoog schrijven.'
TitelOp zoek naar Doetje Dezentjé
Auteur(s)Hans Vervoort
Ondertitelspeurtocht naar de Indische erfgenaam van een Hollandse soldaat literaire thriller
ISBN9789054293828
Afmetingen200x125x18 mm
Aantal pagina's208
UitgeverConserve, Uitgeverij
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 17.99
BindwijzePaperback
Gewicht270 gram

      Geschiedenis toegankelijk gemaakt

Geschreven op zondag 29 maart 2015 door Edwin Lommers

Matt Fairfort, die eigenlijk Matthijs Vervoort heet, werkt voor de firma my-last-wish.org. Tegen betaling vervullen zij de laatste wensen van overledenen. Hij krijgt de opdracht om Doetje Dezentjé of haar erfgename binnen enkele dagen te vinden. Deze heeft namelijk recht op een gedeelte van de aanzienlijke erfenis van Wim Brandel. Brandel verwekte namelijk een liefdesbaby bij Doetje. Wat volgt is een zoektocht door voormalig Nederlands-Indië en Nederland, waarbij Matt ook geconfronteerd wordt met het onverwerkte verleden van zijn inmiddels overleden vader.

Geschiedenis toegankelijk gemaakt
Nederlands-Indië is duidelijk het thema in dit boek. Het verhaal speelt zich er gedeeltelijk af, zowel in het heden als verleden. De geschiedenis ervan komt uitgebreid aan bod en de hoofdrolspelers hebben allen een Nederlands-Indische achtergrond. De keuze voor zo'n specifiek thema lijkt op het eerste oog gevaarlijk, omdat het veel mensen niet direct zal aanspreken. Hoewel het een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis uitmaakt, is er bij veel mensen maar weinig over bekend. Echter, als je eenmaal aan het lezen gaat, weet Vervoort je als een geschiedenisleraar die prettig vertelt veel bij te brengen over Nederlands-Indië. Hij laat merken ter plaatse goed bekend te zijn en weet waarover hij praat. Vervoort verweeft feiten over ons verleden en de fictie van de zoektocht op een aangename wijze door elkaar, wat resulteert in een goed leesbare geschiedenisles én bij tijd en wijle een spannend verhaal.

Spoorloos
Op de kaft staat dat 'Op zoek naar Doetje Dezentjé' een literaire thriller is, maar dat is zeer discutabel. Goed, het einde is spannend, maar dan spreken we echt over maximaal het laatste kwart van het boek. Het eerste en dus grootste deel van het boek is eerder een uitgeschreven aflevering van het televisieprogramma Spoorloos. Uiteraard zit je in spanning, benieuwd of de zoektocht wat oplevert, maar dat maakt het nog geen thriller.

Vertalingen
Wat buitengewoon hinderlijk is, zijn de vele woorden in het Indisch met daarachter hun Nederlandse vertaling. Het is soms net of je een slecht vertaald boek leest. Het is begrijpelijk dat sommige voorwerpen of gebruiken in hun oorspronkelijke taal beschreven worden, zeker als er niet een-op-een een Nederlands woord beschikbaar is. Maar in een groot aantal gevallen voegt het niets toe.

Conclusie
Met 'Op zoek naar Doetje Dezentjé' heeft Hans Vervoort een boek geschreven over Nederlands-Indië dat dit onderbelichte deel van onze geschiedenis op een zeer prettige wijze toegankelijk maakt. Vervoort schrijft prettig en beeldend, al zijn de vele onvertaalde woorden vaker hinderlijk dan dat ze iets toevoegen. 'Op zoek naar Doetje Dezentjé' is op gezette tijden spannend, maar geen thriller zoals de omslag aangeeft. Al met al is het een boek dat je vlot leest en waar je zeker het nodige van opsteekt.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!