Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

De onderkoning van Indië

Tomas Ross

prijs: € 19.99

368 pagina's, Paperback

ISBN: 9789023426653


Dit boek is vervangen door ISBN 9789023420118. U kunt op de ISBN klikken om naar de pagina van dat boek te gaan.

Voorjaar 1947. In Nederland en Batavia worden in het diepste geheim plannen ontwikkeld om Nederlands-Indië te behouden, terwijl de roep om militair ingrijpen steeds groter wordt.
Vanuit Batavia arriveert in Amsterdam de Nederlandse communist Henry Weber met een fortuin aan gestolen juwelen. Zijn missie: de plannen van het kabinet achterhalen en doorspelen aan Indonesische vrijheidsstrijders. Samen met de Indische danseres Asmara weet hij in een beruchte nachtclub een vertrouweling van prins Bernhard te chanteren. In Scheveningen krijgt Arnie Springer na een optreden bezoek van een oude bekende, die hem een mysterieuze opname laat horen. Al snel raakt Springer verstrikt in een schimmenspel van politieke en militaire belangen, en is zijn half-Indische afkomst een gevaar voor zijn eigen leven.
TitelDe onderkoning van Indië
Auteur(s)Tomas Ross, Tomas Ross
ISBN9789023426653
Is vervangen door ISBN9789023420118
Afmetingen215x136x33 mm
Aantal pagina's368
UitgeverCargo
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 19.99
BindwijzePaperback
Gewicht516 gram

      Deel 2 Indië-trilogie

Geschreven op donderdag 6 april 2017 door Jos van Cann
Tomas Ross (als Willem Hogendoorn in 1944 in Den Haag geboren) is bezig aan een trilogie over Indonesië, de voormalige Nederlandse kolonie Indië. Na 'Van de doden niets dan goeds' (2015) is het dit jaar verschenen 'De onderkoning van Indië' het tweede deel. Het verhaal speelt zich af in 1947. ?Chaos, ja?, typeert Ross die eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog in een interview in de Telegraaf. ?Veel onduidelijkheid, zowel in Nederland als in Indië. Een vacuüm was er, waarin men niet goed wist waar het heen zou gaan.? Ging het in deel een meer om de situatie in Den Haag, in het vervolg ruimt hij ook plek in voor Indië als locatie. In het voorjaar van 1947 lopen de spanningen tussen Nederland en de jonge Republik Indonesia ongekend hoog op. Een groep verontruste vaderlanders ontwikkelt in het diepste geheim plannen om Nederlands-Indië te behouden en een oorlog te voorkomen. Vanuit Batavia arriveert de Nederlandse communist Henry Meertens in Den Haag, met een fortuin aan gestolen juwelen. Zijn missie: een huurlingenleger op poten zetten om de macht in Indië over te nemen en er een communistisch regime te vestigen voordat Nederland aanvalt. Wanneer een geheim agent uit Indië in Den Haag spoorloos verdwijnt, besluit vicepremier Willem Drees actie te ondernemen. Voormalig inlichtingenofficier Arnie Springer krijgt een gecodeerd morsebericht te horen waarin sprake is van iemand die ?de onderkoning? wordt genoemd. Een stripteasedanseres in een louche Amsterdamse nachtclub brengt Springer op het spoor van Meertens en een schimmige wapenhandelaar met de schuilnaam Ali Baba. In een zenuwslopende race tegen de klok moet Springer een samenzwering met wereldwijde repercussies zien te voorkomen. Ross schrijft al tientallen jaren faction, een mengeling van feiten en fictie. De onderkoning van Indië ? en deze hele trilogie ? vormt daar geen uitzondering getuige de twee lijstjes met fictieve en non-fictieve personages. Daarin zit tegelijk ook het knelpunt van het boek. Ross kiest ervoor ? zoals hij ook al vaker deed ? meer nadruk te leggen op de geschiedenis en de feitelijke ontwikkelingen. Dat gaat ten koste van de spanning. Wat rest, dat lijkt negatief geformuleerd maar is niet zo bedoeld, is een uitermate fraaie schets van een nog altijd met de nodige mysteries omgeven tijdsgewricht in de Nederlandse geschieden. Dat Nederland nog altijd worstelt met de dekolonisatie bleek onlangs weer uit het boek en proefschrift van de historicus Rémy Limpach 'De Brandende kampongs van Generaal Spoor' (http://historiek.net/remy-limpach-brandende-kampongs-generaal-spoor/64316) en de reactie daarop van de regering dat er nu een uitputtend onderzoek komt naar die periode (https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/29/extreem-geweld-indie-schuld-van-hoogste-gezag-4520038-a1523976). Laten we hopen dat deel drie van de Indië-trilogie van Tomas Ross er eerder is.
Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!