Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

Het hoogste bod

Toes & Hoeps

prijs: € 19.99

Paperback

ISBN: 9789044518771


Dit artikel kan helaas niet besteld worden.

Op een kunstveiling in Keulen koopt een onbekende bieder een schilderij van Magritte voor een legendarisch hoog bedrag. Kunstrestaurateur Robert Patati begeleidt het werk naar de koper in Maastricht. Onderweg kapen overvallers de transportwagen. Tijdens de achtervolging veroorzaken de overvallers een treinramp, die Patati bijna het leven kost. Nagenoeg op hetzelfde moment verwoest een brand het laboratorium van een familiebedrijf waarvan een van de eigenaars de Magritte te koop heeft aangeboden. Ex-politievrouw Micky Spijker wordt ingeschakeld om te onderzoeken of de roof iets met de brand te maken heeft. Haar komst leidt tot een serie spectaculaire gebeurtenissen. Jac. Toes en Thomas Hoeps vormen een internationaal schrijversduo. Hun eerste thriller, Kunst zonder genade, werd genomineerd voor de Gouden Strop. 'Een echte aanrader', volgens De Morgen. Daarop volgde Het leugenarchief, waarover de VN Detective & Thrillergids schreef: 'Dit eigentijdse verhaal verveelt nooit.' In Het hoogste bod verkennen de auteurs de grenzen van vaart en spanning.
TitelHet hoogste bod
Auteur(s) Toes & Hoeps
ISBN9789044518771
Afmetingen213x134x33 mm
UitgeverDe Geus
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdNiet meer leverbaar
Prijs€ 19.99
BindwijzePaperback
Gewicht443 gram

      Warrobots

Geschreven op dinsdag 25 september 2012 door Jos van Cann

Het hoogste bod is het laatste deel van de trilogie van het Nederlands-Duitse schrijversduo (Jac.) Toes & (Thomas) Hoeps over de Duitse kunstrestaurateur Robert Patati en de Nederlandse psychologie (en inmiddels ex-politievrouw) Micky Spijker. In drie letterlijk grensoverschrijdende misdaadromans (de eerste was Kunst zonder genade, en genomineerd voor de Gouden Strop, de tweede is getiteld Het leugenarchief) loste het tweetal aan kunst gerelateerde moorden op. Zo ook in Het hoogste bod, al lijkt het daar in eerste instantie enkel te gaan om oplichting van een kunstveiling in Keulen, waar Sheherazade van Rene Magritte tegen drie keer de geschatte waarde van de hand gaat. Patatie begeleidt het werk naar de koper in Maastricht, maar onderweg kapen overvallers de transportwagen. Bijna tegelijkertijd is er een brand het laboratorium van een familiebedrijf Roeder waarvan een van de eigenaars de Magritte te koop heeft aangeboden. Micky Spijker moet onderzoeken of de roof iets met de brand te maken heeft. Dat blijkt niet alleen het geval; er is veel meer aan de hand met het bedrijf dat gespecialiseerd is maken van protheses. Gaandeweg ontdekt het tweetal dat het echter ook een dekmantel voor een internationale handel in zogeheten warrobots.

Het is jammer dat Het hoogste bod het (voorlopige) einde betekent van Patati en Spijker. Toes & Hoeps maakten drie thrillers met een originele benadering. Grensoverschrijdende samenwerking tussen politiemensen en andere professionals om kunst-gerelateerde misdrijven op te lossen, het is een niet alledaagse combinatie. Zeker in een grensregio als bijvoorbeeld Maastricht, Heerlen, Venlo of Nijmegen is dat toch een meer tot de verbeelding sprekend onderwerp. Ook de laatste van het trio Patati & Spijker kent bovendien een zeer actueel thema: het inzetten van warrobots in de strijd om soldaten te sparen. En natuurlijk de enorme bedragen die met de handel daarin zijn gemoeid, net als de internationale politieke afspraken die vaak in het schemergebied tussen goed en kwaad worden gemaakt, inclusief het vaak amorele karakter ervan. Dat thema had zelfs nog wat verder mogen worden uitgediept.

Verder is Het hoogste bod weer een prima thriller – maar dat is na de vorige twee natuurlijk geen verrassing meer. Een thriller waarin ook de locaties in Maastricht zeer accuraat zijn beschreven, tot en met de ‘shoot-out’ in de Selexyz-boekhandel in de Dominicanenkerk.
Twee missertjes, maar het zijn peanuts. Dat de regionale televisie-omroep met meer dan één camera komt is nagenoeg nihil. Dat er rechtstreeks een persconferentie wordt uitgezonden is eveneens uitermate zeldzaam en dat er een literatuurprogramma na volgt helemaal.
De tweede misser maken Toes & Hoeps niet alleen. Het verschil tussen een microfoon en een luidspreker: een microfoon, daar praat je in, daar gaat geluid in. Die stop je niet in je oren, dat zijn luidsprekertjes (of oortjes), daar komt geluid uit.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!