Voor snel contact bel: 046 - 452 8100 of mail: info@boekhandelkrings.nl 

De kampschilder

Jan Brokken

prijs: € 26.99

320 pagina's, Hardback

ISBN: 9789045045924


Dit boek is vervangen door ISBN 9789045049823. U kunt op de ISBN klikken om naar de pagina van dat boek te gaan.

In ‘De Kampschilders’ vertelt Jan Brokken het verhaal van Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde jappenkamp terechtkwamen als zijn vader Han en moeder Olga. Ingenieus verweeft hij hun verhalen. Brokken schetst het rijke culturele leven in de jaren dertig op Bali, waar kunstenaars uit de hele wereld naartoe trokken en geïnspireerd en betoverd werden door de Balinese cultuur. Aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De voortdurende angst in het kamp maakt hij indringend invoelbaar, maar dit verhaal laat ook zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn. Een onvergetelijk aangrijpend verhaal dat laat zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn.
TitelDe kampschilder
Auteur(s)Jan Brokken
ISBN9789045045924
Is vervangen door ISBN9789045049823
Afmetingen218x148x28 mm
Aantal pagina's320
UitgeverAtlas Contact
TaalNederlands; Vlaams
LevertijdUitverkocht
Prijs€ 26.99
BindwijzeHardback
Gewicht528 gram

      Hoe kunst in onmenselijke omstandigheden verlichting geeft

Geschreven op donderdag 1 december 2022 door Silvia van Elzelingen

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Ook internationaal verwierf hij faam, met onder meer ‘De blinde passagiers, Mijn kleine waanzin, Baltische zielen, In het huis van de dichter, De vergelding, De Kozakkentuin’ en ‘De rechtvaardigen’. Begin 2020 verscheen ‘Stedevaart’ en in 2021 de bestseller ‘De tuinen van Buitenzorg’. Het werk van Jan Brokken is vertaald in onder meer het Chinees, Engels, Frans, Duits, Deens en Italiaans. Ook won hij met zijn boeken verschillende prijzen.

In ’De kampschilders’ verteld Jan Brokken het verhaal van zijn ouders. Zij zaten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in een jappenkamp op Celebes. De kampen waren gescheiden, de vrouwen in het ene kamp en de mannen in het andere kamp. De kunsten bloeiden in het midden van de jaren dertig op Bali. Vanuit de hele wereld trokken kunstenaars naar het eiland en raakten geïnspireerd door de Balinese cultuur. Onder hen de schilders Rudolf Bonnet en Willem en Maria Hofker. Ook zij werden gevangengezet tijdens de oorlog in de jappenkampen. Ook al waren er weinig middelen omhanden, toch presteerden de kunstenaars het om hun tekeningen te maken. Het boek is onderverdeeld in drie delen met korte hoofdstukken. In het eerste deel maken we kennis met Olga, de moeder van de auteur. In deel twee gaat het verhaal verder met Han, de vader van de auteur. Het derde deel gaat over de verwarrende tijd na de Japanse bezetting, de overgave van Japan. Jaap Brokken weet goed weer te geven hoe het leven en de sfeer in de jappenkampen was in de Tweede Wereldoorlog. De trauma’s en het overleven zijn indrukwekkend en heftig. Het boek is geïllustreerd met prachtige afbeeldingen van de kunstenaars waardoor we een goede indruk krijgen van die tijd.

 

‘De kampschilders’ is een eerbetoon aan de ouders van Jan Brokken en aan de schilders. Zeker een aanrader.

Voeg een recensie toe »

Recensies

Er zijn nog geen recensies van klanten voor dit boek. Wees de eerste!