Na een dramatische periode in hun leven wonen Frits en Saskia Halen met hun kinderen op Kreta. Ze hebben een bescheiden woning aan de kust en proberen het verleden achter zich te laten. Wanneer in het Nederlandse politieke landschap een aardverschuiving plaatsvindt wordt Frits gevraagd minister te worden. Na lang wikken en wegen stemt hij in en verhuist het gezin terug naar Nederland. Zijn rol als bewindspersoon ontwikkelt zich met vallen en opstaan. Frits ageert tegen de macht van multinationals. Hij weet politieke successen te boeken, maar er wordt ook een aanslag op zijn leven gepleegd en een complot probeert hem monddood te maken. Is Frits in staat een bijdrage te leveren aan een nieuwe toekomst voor Nederland?
Met "Haarlem Centraal" en "Onmenselijke mensen" heeft Rob van Doorn bewezen als geen ander in staat te zijn spannende en wervelende verhalen te schrijven waarin bijna terloops internationale maatschappelijke vraagstukken aan de orde komen. Altijd weer raken op verschillende niveaus werkelijkheid, actualiteit en fictie elkaar en spelen bestaande personen en verzonnen karakters hun rol. Gebeurt dit nou echt of niet?
Rob van Doorn (1954) woonde tot zijn 35e in Haarlem. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was hij gemeenteraadslid, daarna vakbondsbestuurder en directeur van verscheidene bedrijven. In de periode van 2000 tot 2013 was hij wethouder in Haarlem. Rob woont sinds 1996 in Amersfoort, op de rand van het dorp Hoogland.
De pers over Haarlem Centraal:
"Snel wisselende verhaallijnen.. Vlot en spannend geschreven debuut met een geloofwaardig plot en de nodige couleur locale. Enigszins vergelijkbaar met de 'faction'-thrillers van Tomas Ross". (Biblion)
"Wat is dit een goed debuut! Het boek leest als een trein. De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op.. . het verhaal zit prima in elkaar. ..Het staat als een huis...en is nog spannend ook. Conclusie: ijzersterk debuut, belooft iets moois voor de toekomst." **** (http://wieschrijftblijft.wordpress.com)
"Van Doorn doet naar mijn mening niets onder voor bijvoorbeeld het boek "Ik ben Pelgrim", óók een indringend verhaal met terrorisme als thema. En dit is een welgemeend compliment! Dit debuut belooft veel goeds." (Patricia van Trigt voor Bangersisters.nl)
De pers over Onmenselijke mensen:
"Van Doorn heeft een realistisch, actueel verhaal afgeleverd, dat weer aan het denken zou moeten zetten". (Diana Wienholds voor Hebban/Crimezone)
'Rob van Doorn heeft een ijzersterke thriller neergezet over de wapenhandel".(New Word Order)
"Intelligente thriller die opvalt door zijn bijna angstig realistische en gedegen onderbouwde thematiek". (Wie schrijft blijft)
Titel | Vunzige spelletjes |
Auteur(s) | Rob van Doorn, Rob van Doorn |
ISBN | 9789086603107 |
Afmetingen | 202x127x30 mm |
Uitgever | Ellessy Crime |
Taal | Nederlands; Vlaams |
Levertijd | Niet meer leverbaar |
Prijs | € 18.95 |
Bindwijze | Paperback |
Gewicht | 395 gram |
Moeilijke mengvorm
Geschreven op zondag 9 oktober 2016 door Jos van Cann
Vunzige spelletjes is ? na Onmenselijke mensen (2015) Haarlem centraal (2014) ? het afsluitende deel van de trilogie rond de Haarlemse politicus Frits Halen. Rob van Doorn (1954) is zelf parttime politicus (waaronder wethouder in Haarlem, net als zijn hoofdpersoon) en eigenaar van een adviesbureau: ?In de huidige periode, waarin ik mijn bureau heb gereactiveerd en aan het schrijven ben geslagen, realiseer ik me dat ik het erg heb getroffen. Een fijn leven met, na meer dan dertig jaar huwelijk, een warm gezin, goede vrienden en voldoende tijd om van alles te genieten. Maar ook een periode waarin het verstandig is na te blijven denken over de vele ontwikkelingen op onze kleine aarde en in ons minilandje en de invloed die individuen daarop hebben."
Dat tekent goed de boeken van de trilogie. In Vunzige spelletjes wordt Frits Halen gevraagd minister te worden in het nieuwe linkse kabinet in Nederland. Dat wil het nieuwe handelsakkoord met de Amerikanen, op voorspraak van Frits, niet goedkeuren. Met als gevolg: vunzige spelletjes. Na een bomaanslag, worden er kabinetsleden en politici bedreigd en vermoord, gezinsleden gewelddadig bedreigd en door grote bedrijven onder druk gezet. Maar Frits houdt de rug recht en staat voor zijn zaak. Ten koste van het verlies van collega?s en een dierbare (weer).
Van Doorn kiest ook in dit derde deel voor een mengvorm van fictie, feiten en toekomst, net als in de twee eerder thrillers overigens. Dat was en blijft een vreemde combinatie ook door zijn invulling ervan (bijvoorbeeld minister-president Pechthold belt met president Clinton. Dat kan natuurlijk, maar dat Nederland een centrumlinks kabinet krijgt is wel erg vergezocht). Dat geeft een onwerkelijk beeld. Bovendien heeft hij er een handje van allerlei politieke en beleidszaken, nationaal en internationaal, uit te leggen en zijn persoonlijke opvattingen te delen met de lezer. Dat stagneert het verhaal en haalt de vaart eruit. Bovendien blijft Halen een houten klaas en getuigen van een zekere kneuterigheid. Wat Van Doorn voor ogen stond is wel duidelijk, maar daar slaagt hij in Vunzige spelletjes (weer) niet. Toch eens voor een andere vorm kiezen.